Geschiedenis

In 2010 liep Britt met haar vader en stiefmoeder door een dorpje in Zuid-Afrika. Ze liet haar appel vallen. De appel rolde verder in het zand en was helemaal vies.
Vervolgens kwam er een klein meisje aan die de appel verder op at. Dit was voor Britt een grote shock.

Twee jaar later ging ze weer naar Zuid-Afrika en zag dat er kinderen rond liepen zonder kleren en schoenen
en dat mensen woonden in huisjes van karton en plastic.
Britt besefte toen dat zij kinderen in Zuid-Afrika wilde gaan helpen.

Toen ze terug kwam van haar vakantie, begon ze al meteen met geld inzamelen. Haar eerste actie was autoramen wassen.
Met de eerste 50 euro was ze zo blij en gemotiveerd en dit was het begin van Stichting Britt Helpt.
Inmiddels heeft ze een veelvoud opgehaald, is winnares van de talentenshow van haar school,
Wereldverbeteraar van het jaar geworden, heeft gesproken op TedX Youth en is genomineerd geweest voor Brabander van het jaar 2015.

Dit heeft ze bereikt dankzij haar doorzettingsvermogen, samen te werken en een goed team om haar heen te verzamelen.


Missie en Visie

Missie: Elk kind heeft volgens Stichting Britt Helpt recht op onderwijs, ook als het kind ver weg van school woont of als ouders het onderwijs niet kunnen bekostigen.

Visie: Stichting Britt Helpt zorgt dat kinderen in Limpopo, in het noorden van Zuid-Afrika, een toekomst kunnen opbouwen.

Zoals Nelson Mandela ooit zei: ‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world’.

 Wat doen wij?

Op dit moment steunt Stichting Britt Helpt de Boithuto school in Swartwater. Dit is een arme plattelandsschool met bijbehorende kostschool. Op Boithuto zitten 172 kinderen in de leeftijd van 4 tot 22 jaar, komende uit een omtrek van 150 kilometer. De school kan nauwelijks op regeringssteun rekenen, omdat de regering weinig prioroteit geeft aan kleine plattelandsscholen.


Comité van Aanbeveling

Stichting Britt Helpt heeft een bijzonder Comité van Aanbeveling.
Leden van het Comité van Aanbeveling vervullen belangrijke maatschappelijke posities en dragen Stichting Britt Helpt een warm hart toe.

 • Wie: Bgen. Leanne van den Hoek
 • Functie: Eerste vrouwelijke generaal van Nederland
 • Quote: ‘Enthousiast, energiek en vastberaden om jongeren in Zuid Afrika een beter toekomstperspectief te bieden’
 • Wie: Leoni Janssen
 • Functie: Acteur, onder andere show ‘Mama Africa’
 • Quote: ‘Wat een prachtig ideaal en wat een leuke vrouw.’
 • Wie: Dhr. Michiel van Veen
 • Functie: Burgemeester van Gemert-Bakel, de woonplaats van Britt van Berkel
 • Quote: ‘Kinderen een mooie toekomst geven, wat mooi dat dat kan vanuit Gemert-Bakel!’

Erelid en Oprichter

Britt van Berkel

Erelid en Founder

Britt van Berkel, geboren op 22 september 1998. Toen ik 12 jaar was besefte ik dat ik iets voor kinderen in Zuid-Afrika wilde doen omdat ik zag hoe mensen daar leefden. Ik begon al snel met geld inzamelen door allerlei acties zoals cupcakes bakken, koekjes bakken, auto’s wassen, honden uitlaten, op markten staan en nog veel meer. Ik heb mijn passie gevonden en dat is het verbeteren van onderwijs in Zuid-Afrika.

Inmiddels ben ik uitgeroepen tot Wereldverbeteraar van het Jaar 2015, heb ik op TedX Youth gesproken en ben ik genomineerd tot Brabander van het Jaar 2015. Ik heb net mijn havo diploma gehaald. Het is mijn droom de Stichting ooit zo ver uit te bouwen, dat ik er mijn werk van kan maken. Vanuit mijn positie als erelid en founder zet ik mij in om de stichting zoveel mogelijk bekendheid te geven.


Bestuur

Jordie van Berkel-Schoonen
Voorzitter

Jordie van Berkel-Schoonen, geboren op 23 juli 1975. Ik ben oprichter en eigenaar van F-Fort B.V., interim- en projectmanagement op gebied van duurzame veranderingen bij grote bedrijven, werkend vanuit de vakgebieden inkoop en facilitair management. We zijn een netwerkorganisatie die landelijk werken bij grote klanten. Waar ik dagelijks mee te maken heb, is hoe lastig het is om op betekenisvolle manier verbeteringen te realiseren. Daarbij is het cruciaal altijd uit te gaan van de context en de mogelijkheden, zonder zelf hieraan invulling te geven. Dat is niet altijd eenvoudig. In Afrika geldt dat eens te meer. Het leven, de behoeften en de mogelijkheden zijn daar zo verschillend van de onze. Het is een uitdaging en het integreert me, hoe op een duurzame manier de toekomst van kinderen in een zeer kansarm gebied te verbeteren, waar zonder hulp minimaal 40% anders werkeloos wordt, in criminaliteit of prostitutie beland. Ik bof dat ik de stiefmama van Britt ben sinds haar 7e. Samen met Britt hebben mijn man en ik inmiddels een 5-tal Afrika reizen gemaakt en ontzettend bijzondere dingen beleefd met hoogtepunten in 2014, 2015 en 2016. Het ondersteunen van een maatschappelijk verantwoord doel biedt mij veel voldoening naast mijn dagdagelijkse werkzaamheden. Ook vind ik het bijzonder om een drijvende kracht te mogen zijn in de begeleiding en doorontwikkeling van deze prachtige Stichting.

Toine van Ooijen
Secretaris

Antoine van Ooijen, geboren op 23 augustus 1961, 30 jaar getrouwd met Elly en 2 geweldige kids van 26 en 28 jaar met aanhang. Sinds 1983 werk ik bij de Genie van de Koninklijke Landmacht waar ik in mijn laatste functie als instructeur, planner en begeleider bezig ben. Naast mijn reguliere werkzaamheden ben ik al bijna 25 jaar secretaris van de vereniging van Genie onderofficieren. Na de warme verhalen en belevenissen van mijn collega en vader van Britt ben ik enthousiast geworden over de wijze hoe Britt als jong meisje zich inzette voor de verbetering van de ontwikkeling en toekomst van de Zuid-Afrikaanse kinderen. Zelf hebben Elly en ik dit kunnen ervaren toen we in 2015 een rondreis maakten door Zuid-Afrika. Bij het professionaliseren van het bestuur van de Stichting Britt Helpt is mij gevraagd de functie van secretaris te bekleden. Daar heb ik positief op gereageerd, ik hoop met mijn bijdrage een steun te zijn in het verwezenlijken van een droom die gestart is bij een meisje van 12 jaar en bij het verder uitbouwen van de stichting die daarmee recht doet aan de quote van Nelson Mandela:
Education is the most powerful weapon which you can use to change the world’.


Peter Kivits
Penningmeester

Peter Kivits, geboren op 15 januari 1974. Ik werk bij een internationaal onderzoeksbureau en ben verantwoordelijk voor de adviesopdrachten die wij uitvoeren binnen de Nederlandse overheid. In mijn jaren als adviseur is mij één ding duidelijk geworden: het uitdenken en uitwerken van adviezen en daarmee gestalte geven aan verbeteringen in organisatie, in hun dienstverlening en werkwijze staat of valt met gedegen kennis. Zonder de juiste kennis geen mogelijkheid tot groei en verbetering. Kennis bouwt zich over de jaren niet alleen maar op vanuit (eigen) ervaring(en), maar evenzo belangrijk, baseert zich op datgene dat tijdens school, studie en opleidingen geleerd is. Of misschien nog beter: datgene dat ons door anderen is aangereikt om te (gaan) leren. Hierin zit voor mij de essentie van het doel dat Stichting Britt Helpt nastreeft: het aanreiken van kennis door het bieden van de mogelijkheid tot leren. Om uiteindelijk de opgedane kennis in te kunnen zetten in het bouwen aan een toekomst. Een toekomst voor het eigen individu, de gemeenschap en voor een volgende generatie kinderen.
Graag ondersteun ik vanuit mijn kennis en ervaring de Stichting Britt Helpt in het realiseren van haar doelstellingen om zo bij te dragen aan een steeds betere en mooiere wereld.

Maud van Bree
Bestuurslid Opleiding en Ontwikkeling

Maud van Bree, geboren op 17 december 1974.  Sinds 2000 werk ik met veel plezier in het voortgezet onderwijs. Ik ben docente Duits en vanuit deze functie houd ik mij bezig met het vergroten van de kennis en liefde van de leerlingen voor het Duits: de taal en de geschiedenis en cultuur van Duitsland. Naast het lesgeven haal ik veel voldoening uit het begeleiden van leerlingen in verschillende rollen: in het verleden als mentor en schooldecaan, op dit moment als leerlingcoördinator. Telkens staat de leerling en zijn of haar ontwikkeling centraal. Ieder jaar zie ik trotse jongvolwassenen de school verlaten – klaar voor een nieuwe toekomst vol kansen en uitdagingen. Hoe anders is dit voor de kinderen in Zuid-Afrika. Welke toekomst wacht hen als ze afzwaaien van school? Zijn zij voorbereid op een toekomst? Welke dromen kunnen zij najagen? Het is prachtig dat Stichting Britt Helpt de kinderen en hun leraren van Boithuto zo enorm geholpen heeft met het verbeteren van hun schoolomgeving. Stichting Britt Helpt gaat nu verder kijken naar de toekomst van kinderen en hiervoor plannen ontwikkelen. Ik vind het zeer interessant om me hierin te verdiepen en deze plannen (mede) vorm te geven.Afrikaanse Board

Alhoewel geen formele status, hebben we op Boithuto ook een Afrikaanse board opgericht. Hiermee vergroten we de betrokkenheid van de school en borgen we ook als we niet ter plekke zijn de voortgang in het project’

 

 

Peter Pitsi Molepo (Roepnaam Peter)
Hoofddocent Boithuto

‘Reduce crime through education’


 

Joseph Molobi
Docent Boithuto

‘The vision to see that every child through education realises his/her potential in life and contribute meaningful and positively to human kind, community and society at large and that every child must be spiritually, physically and intellectually grow towards maturity.’

 

Lefaoane Kologano Dinah (roepnaam Dinah)
Onderwijsassistent Boithuto

‘Smooth running of school and for helping learners’


 

Salome Refelwe Mutepe (roepnaam Fife)
Leerling Boithuto

‘I would love to help charity’


Vrijwilligers

Binnenkort vindt u een overzicht van onze vrijwilligers: wie dit zijn, waarom ze Stichting Britt Helpt steunen, hoe ze dat doen en een foto.


Beleid en Verantwoording

Stichting Britt Helpt is een officieel geregistreerde stichting. We zijn op 04 november 2014 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Brabant onder KvK nummer 61952192. Het RSIN /fiscaal nummer is 854563945. De Stichting heeft sinds haar oprichtingsdatum de ANBI (Algemene Nut Beogende Instelling) status toegewezen gekregen van de Belastingdienst.

Het is een bewuste keuze de Stichting in ieder geval in 2015 nog niet te registreren bij het CBF. Hier zijn namelijk kosten mee verbonden die wij liever inzetten voor directe hulp. Desalniettemin voldoen wij wel aan alle voorwaarden die worden gesteld door het CBF.

Stichting Britt Helpt heeft geen winstoogmerk en kent geen beloningsbeleid voor haar bestuurders.

Een transparante verantwoording van onze activiteiten is terug te lezen in het beleidsplan 2017-2021:
Beleidsplan Stichting Britt Helpt 2017-2021

Zie hier de financiële verantwoording over het gecombineerde boekjaar 2014/2015:
Balans, Staat van baten en lasten en toelichting gecombineerd boekjaar 2014_2015

Zie hier de financiële verantwoording over het boekjaar 2016:Balans, Staat van baten en lasten en toelichting boekjaar 2016 Stichting Britt Helpt


Partners

Stichting Britt Helpt heeft zich aangesloten bij “Gemert Een Bron Voor Anderen”. Onder deze naam hebben verschillende goede doelen zich verenigd die actief zijn in Gemert en omgeving. Want samen sta je sterker en samen kun je meer bereiken dan alleen. Alle aangesloten organisaties worden volledig gedraaid door vrijwilligers. U vindt alle goede doelen van Gemert-een-bron-voor-anderen ieder jaar terug in de derde week van september op Gemert Mert.

Meer informatie is te vinden op www.gemert-een-bron-voor-anderen.nl


Vrienden

Vrienden van Stichting Britt Helpt zijn bedrijven en/of organisaties die Stichting Britt Helpt geregeld steunen.

Bollair Ballondecoraties

 • Wat doet Bollair Ballondecoraties?
  Bollair Ballondecoraties heeft zich gespecialiseerd in ballondecoraties en bestickering.
 • Waarom Stichting Britt Helpt steunen?
  Bollair Ballondecoraties steunt Stichting Britt Helpt omdat ze het een heel goed, kleinschalig en eerlijk doel vindt.
 • Hoe steunt Bollairs Stichting Britt Helpt?
  Bollairs steunt Stichting Britt Helpt met het schenken van ballonnen in grote hoeveelheden op moment dat er een team naar het gebied toe gaat.
F-Fort
 • Wat doet F-Fort?
  F-Fort levert advies- en managementoplossingen voor verbetertrajecten binnen Facilitair Management en Inkoop. Wat F-Fort bijzonder maakt is haar implementatiekracht die garant staat voor concrete en duurzame resultaatsverbetering.
 • Waarom Stichting Britt Helpt steunen?
  F-Fort steunt Stichting Britt Helpt allereerst vanuit maatschappelijke betrokkenheid, maar bovenal vanuit het voelen van verbondenheid met de enorme passie en drive achter de Stichting. Deze Stichting praat niet alleen, maar doet ook echt!
 • Hoe steunt F-Fort Stichting Britt Helpt?
  F-Fort sponsort Stichting Britt Helpt met advies, vergroten van hun netwerk, drukwerk, t-shirts, ter beschikking stellen van hun locatie voor bestuursvergaderingen en andere praktische zaken.